Je hoeft niet ver te kijken om ze recht voor jou te zien voorbijvliegen. Soms lijkt het alsof ze zich al zwevend over de grond voortbewegen, maar niets is minder waar. E-steps zijn een gegeerd vervoersmiddel geworden mét een accu en een koppel wielen eraan. Heb je zelf een e-step of ben je plannen aan het smeden om er eentje in huis te halen? Lees onze 3 weetjes over de accu! Zo ben je meteen voorbereid.

E-step mét of zonder zadel

De elektrische fiets heeft er een serieuze concurrent bijgekregen, van zodra de e-step in België bekend raakte. We verwoorden het als ‘concurrent’ aangezien de twee onder hetzelfde hoedje schuilgaan. Bestuurders van beide vervoermiddelen dienen zich namelijk aan dezelfde regels te houden wanneer ze de openbare weg betreden. Tussen de e-steps onderling is er wel een verschil op te merken, aangaande de voorwaarden en wettelijke verplichtingen.

●      Voor een e-step zonder zadel heb je geen rijbewijs nodig, maar word je beperkt tot een snelheid van 25 km/uur.

●      Voor een e-step met zadel heb je een Europees gelijkvormigheidsattest nodig (COC) vooraleer je er de baan mee op mag. Alsook ben je verplicht een familiale verzekering af te sluiten en in het bezit te zijn van een inschrijving.

5 accutips voor je e-step

1.   Ga extreem hoge of lage temperaturen uit de weg

E-steps mogen jou dan wel snel ergens heen brengen, je laat ze beter thuis tijdens extreme temperaturen. En al helemaal, bij regenachtig weer. Stel dat je er toch door weer en wind de baan mee opgaat, vergeet je e-step dan niet af te drogen van zodra je deze opnieuw in je garage parkeert.

2.   Een halfvolle of lege accu? Laad hem op!

Een elektrisch apparaat opladen terwijl de batterij nog niet leeg is? Dat druist bij velen in tegen hetgeen hen aangeleerd wordt bij de aankoop van een eerste smartphone of laptop. Toch is het bij een e-step aangeraden! Al heb je jouw e-step amper een halfuurtje genuttigd, laad deze op na elke trip. Gebruik je jouw e-step maar sporadisch, check regelmatig de status van jouw batterij. Probeer er steeds voor te zorgen dat deze tussen de 50 à 75 procent schommelt.

3.   Vertrek met goed opgepompte banden

Het spreekt voor zich, maar goede, strakke banden zijn een must voor een veilige rit. Hierdoor bouw je minder weerstand op, wat zowel voor het apparaat als voor de accu beter is. Bovendien heb je met opgepompte banden ook meer grip op de baan, wat de veiligheid bevordert.

Wens je jouw e-step te verzekeren? Of reizen er nog andere vragen door je hoofd? Bel ons gerust op!

Terug naar overzicht